P-Space
8Apr/110

Summary of our first hackfest

boys-and-girls

Hacking party people

Η βραδιά ήταν ΥΠΕΡΟΧΗ!!! Ειλικρινά, δεν μπορώ να τονίσω το πόσα άτομα ήρθαν -πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε!- και το πόση όρεξη υπήρχε από όσους ήρθαν για να κάνουν κάτι, να φτιάξουν κάτι ή να μάθουν για το Arduino. Στην αρχή επικράτησε λίγος χαμός καθώς προσπαθούσαμε να χωρέσουμε στο μικρό χώρο του P-Space (με το ζόρι 20 άτομα!) και -αφού δεν χωρούσαμε όλοι εκεί- να χωριστούμε σε ομάδες για να “απλωθούμε” στα διπλανά δωμάτια. Χωριστήκαμε σε 3 αίθουσες: το ίδιο το hackerspace, την δίπλα αίθουσα και μια αίθουσα απέναντι. Επειδή και πάλι δεν χωρούσαμε (!) μία ομάδα πήγε μόνη της σε μια άλλη μικρή αίθουσα πιο δίπλα!

Στην πρώτη αίθουσα ήταν ομολογουμένως οι ποιο hardcore τύποι και οι περισσότεροι που έκαναν πρότζεκτ που αφορούσε το Arduino.
Στην δεύτερη αίθουσα έγινε ένα introduction course στο Arduino από τον Πιέρρο, ο οποίος ανέλαβε το καθήκον του δάσκαλου, και έδειξε στα παιδιά τι μπορούν να κάνουν με το Arduino, τους έμαθε κάποια εισαγωγικά πράγματα και φυσικά φρόντισε να τους πωρώσει αρκετά ώστε να τρέχουν τα σάλια τους.

Pierros FTW!

Εισαγωγή στο Arduino, by Pierros

Στην τρίτη αίθουσα είχαμε ποιο χαλαρούς ρυθμούς, με 3-4 άτομα να κάνουν δικά τους projects, έχοντας έρθει για την παρέα και την φάση, για να δουν τα Arduino κλπ. και 2 ομάδες που κάνανε project με Arduino. Ένα από τα ωραία σημεία της βραδιάς είναι πως ήρθαν κάποιοι από την σχολή των μηχανολόγων, που φτιάχνουν ένα robot για τον διαγωνισμό RoboCup, και μας είπαν τι κάνουν, τι χρησιμοποιούν και συζήτησαν με κάποια άτομα που ενδιαφέρονταν να βοηθήσουν. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσα πράγματα γίνονται γύρω σου και δεν τα μαθαίνεις ποτέ και είναι επίσης εκπληκτική η σκέψη ότι το hackerspace μπορεί να γίνει ο πυρήνας, το σημείο συνάντησης για όλο αυτό τον κόσμο!

Μετά το αρχικό σοκ άρχισε το σερβίρισμα των μπυρών, μπισκότων, αναψυκτικών και, φυσικά, καφέ και οι συζητήσεις περί των project που είχαν σκεφτεί οι διάφορες ομάδες. Όλες οι ιδέες ήταν υπέροχες και εν μέσω συζήτησης, καφέ και μπύρας, δώσαμε αρκετές συμβουλές, ιδέες, κλπ. στις περισσότερες ομάδες.

Μερικές από τις ιδέες που υλοποιήθηκαν εκείνη τη μέρα είναι:

  • Έλεγχος unread emails από το GMail με Arduino σε συνδυασμό με python script και εμφάνιση του με LEDS από το Arduino. Επίσης, έλεγχος του authlog file σε σύστημα linux και ενημέρωση του χρήστη με άναμμα LED σε περίπτωση λάθος προσπάθειας.
  • Guitar Hero for Arduino: 5 LEDs, 5 κουμπιά. Μπορείς να πατήσεις το σωστό κουμπί για κάθε led που ανάβει πριν τελειώσει ο χρόνος σου;
  • Παιχνίδι ερωτήσεων: Arduino με LCD στην οποία εμφανίζονται ερωτήσεις και ο παίκτης χρησιμοποιεί 2 κουμπιά για να απαντήσει. Επιλέγοντας τη σωστή ερώτηση συνεχίζεις στο παιχνίδι, αλλιώς, χάνεις με έναν θεαματικό ήχο!
  • Morse Code: Στέλνεις ένα κείμενο στο Arduino μέσω σειριακής, και αυτό στο μεταφράζει σε morse code χρησιμοποιώντας ένα buzzer. Μόνο ένας άνθρωπος σαν τον Νίκο Ράπτη θα μπορούσε να το σκεφτεί αυτό!
  • Imperial March: Oh YEAH! Arduino project που παίζει το Ιmperial Μarch (δεν χρειάζεται να πούμε ποιο είναι το Imperial March, έτσι;) χρησιμοποιώντας ένα buzzer. Ω ναι!
  • Συναγερμός με Arduino: Κι όμως, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ΚΑΙ για τέτοια πράγματα. Η ομάδα έφτιαξε πρώτα ένα σύστημα συναγερμού 5 σημείων ελέγχου χρησιμοποιώντας κουμπιά τα οποία στη συνέχεια αντικατέστησε με μαγνητικούς αισθητήρες όπως θα υπήρχαν σε μια πραγματική εφαρμογή.

    Everybody hack now!

    Hacking@P-Space

H βραδιά ήταν μεγάλη αλλά δεν το καταλάβαμε γιατί συνέχεια υπήρχε κάτι να κάνουμε. Τελικά το λήξαμε γύρω στις 7 το πρωί, φουλ νυσταγμένοι (γι’ αυτό αν έχουμε ξεχάσει κάποιο project να αναφέρουμε please να μας το υπενθυμίσετε!) αλλά και φουλ πωρωμένοι από αυτό το event και με το μυαλό γεμάτο σκέψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε για να πάρει τα πάνω του το hackerspace.
Τις υπόλοιπες φωτογραφίες από τη βραδιά και κάποια από τα projects που υλοποιήθηκαν μπορείτε να τα δείτε εδώ:
http://www.flickr.com/photos/powerfool/sets/72157626306822854/with/5542299207/

Βέβαια, σαν να μην ήταν αρκετή μία βραδιά, μαζευτήκαμε πάλι το Σάββατο σε πιο χαλαρή φάση, λιγότερα άτομα αλλά και πάλι με πολύ ενδιαφέρον. Οι πρώτες ώρες της βραδιάς κύλισαν με χαλαρή εισαγωγή στο Arduino για τα παιδιά που δεν είχαν έρθει την προηγούμενη, από τον Τζίκη αυτή τη φορά. Είπαμε τί είναι το Arduino, τί το κάνει τόσο μοναδικό, δείξαμε μερικά απλά παραδείγματα με input/output, έλεγχο σειριακής, κλπ. Δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφίες λόγω ρεπού της φωτογραφικής μηχανής (aka ο Δημήτρης παραιτήθηκε από φωτογράφος επειδή βαρέθηκε :P)  αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι λέμε αλήθεια κι ότι ήμασταν πάλι καλό παρεάκι! Μετά τις 3 άρχισε το πολύ καλό όμως: εμφανίσαμε πλακέτες! (ελπίζω να μην πείτε "pics or didn't happen!"). Με τη βοήθεια του Δημήτρη Φράγκου, τον οποίο είχαμε γνωρίσει μόλις το προηγούμενο βράδυ, μάθαμε όλες τις τεχνολογίες που υπάρχουν για δημιουργία πλακετών, τις διαφορετικές τεχνολογίες των αντιστάσεων, chip, κλπ, που υπάρχουν, και μετά από την πολύ καλή εισαγωγή, κάναμε όλη τη διαδικασία για να φτιάξουμε πλακέτες για ένα shield του Arduino. Ώς τέλειος δάσκαλος, ο Δημήτρης μας έδειξε επίσης όλα τα μυστικά, tips, και εμπειρίες από τις ατέλειωτες ώρες που έχει περάσει εμφανίζοντας πλακέτες, χωρίς να το καταλάβουμε είχε πάει 6. Όταν τελειώσαμε, ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και φυσικά νυσταγμένοι!

Για άλλη μια φορά, ευχαριστούμε το Δημήτρη Γλέζο και την Indifex, για την χορηγία των Arduino που δωρήθηκαν στους νικητές, και για το γενικό sponsoring του event. Χωρίς αυτόν, το event σίγουρα δεν θα είχε τέτοια επιτυχία!

Ποια είναι τα δικά σας σχόλια για το event; για το hackerspace; για το Arduino;
Ποιο θα είναι το επόμενο event στο P-Space;
Ιδέες; Προτάσεις;
🙂

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.